Velikonoční Zubrnice

DSC_0398

Zubrnice – 4. B

Dne 26. 3. 2014 jsme se vydali na exkurzi do skanzenu v Zubrnicích, kde jsme měli objednaný velikonoční program. Hned po příjezdu se nás ujala sympatická paní průvodkyně – Lenka Pizingerová, která nám navrhla, abychom ji oslovovali „teto Lenko“. Ukázala nám stůl, na kterém leželo pečivo. Hádali jsme, které pečivo se peklo na Velikonoce a které patřilo k Vánocům.

Potom jsme se přesunuli do místnosti, ve které se nacházela kachlová kamna. Společně jsme zadělali těsto. Velice se nám líbilo vyfukování vajíček. Teta Lenka nám ukázala, jak se vyráběly tradiční tvary velikonočního pečiva. To jsme si potom také vyzkoušeli. Moc nás to bavilo. Pečivo jsme dali do pece a přesunuli jsme se k dalšímu stolu. Teta Lenka nám ukázala, jak se zdobily kraslice. Hned jsme si to vyzkoušeli. Každý z nás si ozdobil 2 vajíčka, která jsme si potom odnesli domů.

Poslední činností bylo vyrábění tzv. Mařenky. Při její výrobě jsme se docela zapotili a museli jsme si navzájem pomáhat.

Před odjezdem nám paní průvodkyně ještě otevřela obchůdek, kde jsme si zakoupili drobné dárečky a upomínkové předměty. A pak už následovala cesta zpátky. Exkurze se nám moc líbila a rádi bychom se do skanzenu znovu podívali.