Skal stepí a divočinou I. aneb Dobývání hradu Kamýk a počítání zákeřných mravenců

První den jarních prázdnin a děti z VI. třídy jedou na výlet! Pro někoho holý nesmysl, pro sedm dětí z VI. třídy a jejich třídního odměna. Původně tajný výlet byl odměnou za měsíc bez průšvihů a špatných známek.

V sobotu ráno, před Střekovským nádražím byl sraz naší skupinky. Prvním cílem byla vlaková stanice Libochovany, do které jsme dojeli za necelých deset minut. Od této chvíli byl náš výlet pouze pěší. Za nádražím v Libochovanech jsme se rozdělili do několika skupinek, každá osoba dostala zvláštní funkci (stopař, fotograf, malíř, botanik, zoolog, měřič aj.). Cílem naší cesty bylo „dobýt“ hrad Kamýk a cestou zaznamenávat všechny stopy a projevy zvířat, první posly jara a hlavně znovu spočítat četná mraveniště.

Cestou na hrad Kamýk jsme dělali spoustu zastávek, jelikož jsme stále nacházeli stopy zvířat, fotili a zakreslovali různé známé i neznáme rostliny a mechy, které neznáme a ještě si je ve škole určíme. Jejich výskyt byl velmi častý, protože jsme se pohybovali v přírodní rezervaci Kalvárie. I když byla většina mravenišť poničených od divokých prasat, napočítali jsme jich letošního roku 64! Dobytí hradu Kamýku proběhlo také podle našich představ, všichni jsme si prolezli tamní skálu s panem učitelem a udělali si spoustu hezkých fotografií. Největším zážitkem tohoto dne, však nebylo dobývání hradu nebo stopování zvířat, ale pozorování datla. Většina dětí ho viděla v přírodě poprvé, když se k našemu datlovi přidal ještě jeden další, radost dětí z jejich pozorování neznala mezí. Po té co jsme snědli všechny naše zásoby, tak už nás čekala pouze zpáteční cesta do Libochovan. Jelikož jsme měli časový skluz, rozhodli jsme se, že budeme hlasovat, jestli půjdeme stejnou (delší cestou) zpět anebo přímo přes louky – rovnou za nosem. Podle očekávání vyhrála kratší možnost rovnou za nosem a tak jsme mohli v Libochovanech v klidu odpočívat a čekat na náš vlak.

Rádi bychom, aby se z našeho výletu stala tradice a my jsme pokračovali v našem putování s humorným názvem Skal stepi a divočinou dál. Do konce školního roku jsme si dali za cíl navštívit další čtyři lokality, kde budeme opět dobývat zříceniny a také opět pozorovat přírodu v přírodních rezervacích.