Návštěva České televize

17. ledna 2024 třída 8.B navštívila studio České televize. Výlet byl hrazen projektu Společně. Brzy ráno jsme nastoupili do vlaku do Prahy, poté jsme pokračovali metrem a autobusem na Kavčí hory. Po krátkém čekání přišel velmi příjemný průvodce, který nás provedl halou České televize. Prohlídka byla velmi zajímavá a trvala asi dvě hodiny.

Průvodce nás zavedl do velkého sálu plného starých televizorů a scénografií různých pořadů ČT. Zde jsme byli seznámeni s historií televizorů, faktem, že ČT je veřejnoprávní médium, a vyslechli jsme si kompletní seznam kanálů, které Česká televize provozuje. Dále jsme pokračovali úzkými chodbami do další haly, v jejímž středu se nacházel velký plastový model areálu ČT; průvodce objasnil, k jakému účelu slouží jednotlivé pavilóny. Za prosklenými dveřmi jsme mohli vidět rozlehlou zahradu v japonském stylu. Nyní byl čas zamířit do další místnosti.

Skrz velký sklad plný rekvizit, používaných při natáčení, jsme se dostali do sálu s černou oponou, kde nás čekalo nemalé překvapení. Právě zde se natáčel pořad Planeta YO. Zhlédli jsme část natáčení právě chystaného dílu. Ze stropu visely stovky reflektorů a světel, viděli jsme herce, kulisy a celý natáčecí proces. Poté jsme procházeli všemožnými natáčecími studii, kulisy lesa, zdí, a starý masivní nábytek připravený pro natáčení připravovaného seriálu.

Po prohlídce sálů jsme se začali pozvolna vracet k první navštívené místnosti s televizory. Cestou jsme byli upozorněni na památné místo, kde náš bývalý prezident Miloš Zeman prohlásil: “Děkuji všem, kdo mi nepomohli.”

Když jsme dorazili na místo, mohli jsme si vzít na hlavu nějaké čepice a klobouky, které tu byly, a projet se v dětském autě nebo třeba moderovat zprávy. Tím naše prohlídka skončila.

Rozhovor se žáky:

Co se ti na návštěvě ČT nejvíce líbilo?

 

,,Jak vypadá budova uvnitř, a že jsme si mohli projít a ukázat kousek té budovy, a že nám ten průvodce říkal ty věci, a že jsme si mohli vyzkoušet jak se natáčí atd.”

Štěpánka K.

,,Nejvíce se mi líbilo to, jak jsme koukali na to živé natáčení a jak jsme se dozvídali nové věci.”

Jiří R.

,,Nejvíce se mi líbilo jak jsme se koukali, jak natáčí planetu YO.”

Anna L.

,,Nejvíc se mi líbilo, jak tam v automatu byla bílá káva za 8 kč a místo, kde spadl Zeman.”

Jan T.

Za třídu 8.B sepsala Veronika Komůrková